Dünyadaki FinTech Düzenlemelerine Genel Bakış

Sanction Scanner Türkiye
Sanction Scanner Türkiye
2 min readJul 21, 2020

--

Finansal teknoloji (FinTech), finansal hizmetlerin kullanımını iyileştirmeyi ve otomatikleştirmeyi amaçlar. Finansal teknolojiler, özel yazılım ve algoritmalar kullanarak şirketlerin, işletme sahiplerinin ve tüketicilerin finansal işlemlerini ve süreçlerini daha iyi yönetmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda FinTech, finansal hizmetlerin sunumunda verimliliği artırmayı, kapsamlarını genişletmeyi ve rekabeti artırmayı vaat ediyor.

FinTech Düzenlemelerini Neden Var?

FinTech endüstrisi hala yeni bir endüstri ve olağanüstü bir hızla büyümeye devam etmektedir. Bu durum dünyadaki finansal düzenleyicileri, yeni teknolojilerin düzenlemelere uyup uymadığını anlama konusunda tedirgin etmektedir. Düzenleyiciler inovasyon ihtiyacının farkındadır bü yüzden düzenleyici sanal alanların oluşturulması gibi eylemlerle FinTech faaliyetlerini desteklemeye ve teşvik etmeye çalışmaktadır. Ancak bir diğer yandan özellikle siber güvenlik, sahtekarlık ve para aklama gibi mevcut risklerin FinTech’lerin büyümesi ile birlikte artmasını da istememektedirler. Yeni ödeme sistemleri ve araçları, piyasa bütünlüğünü ve nihayetinde para sistemini tehlikeye atabilir; yeni ürünler, risklerini anlamayan veya bunları karşılamayı göze alamayan tüketiciler tarafından kullanılabilir. Gelişen riskli alanlar siber güvenlik ve sahtekarlık dışında Blockchain gibi Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) ve crowdfunding gibi alanlar da olabilir. Sonuç olarak düzenleyiciler FinTech’in sağlayabileceği rekabet avantajları ile bu teknolojilerin mevcut iş modelleri ile entegrasyonunun doğasında var olan riskler arasında doğru dengeyi bulmalıdır. Bu yüzden Finansal hizmetler, dünyadaki en yoğun denetlenen sektörler arasındadır.

Düzenleyiciler bir dizi yargı alanındaki tüm zorluklarla başa çıkmaya çalışmaktadır. Ancak, bu politika eylemlerinin, finansal endüstrinin modernizasyonunu korumak için yeterli olup olmayacağı hala tartışılıyor. FinTech ile ilgili politika önlemleri yararlı bir şekilde üç gruba ayrılabilir:

1) FinTech faaliyetlerini doğrudan düzenleyenler: Dijital bankacılık, robo-tavsiye ve ödeme hizmetleri gibi belirli faaliyetlerle ilgili düzenlemeler.

2)Finansal hizmetlerin sunumunda yeni teknolojilerin kullanımına odaklananlar: Piyasa katılımcılarının biyometri veya yapay zeka gibi teknolojilerin kullanımıyla ilgili yeni kurallar veya yönergeler içeren düzenlemeler.

3 )Dijital finansal hizmetleri spesifik olarak tanıtanlar: Dijital kimlikler, veri paylaşımı ve inovasyon merkezlerinin kurulması gibi politika girişimlerini mümkün kılan düzenlemeler.

FinTech Düzenlemelerin Önemi

FinTech düzenleyicilerinin endişeleri yatırım sahtekarlığına, para aklama, yolsuzluk ve vergilendirme gibi risklere odaklanmıştır. Sadece yasaları yürürlüğe koymak, FinTech sektörünü kontrol etmek için yeterli değildir. Düzenleyiciler bu noktada şimdiye kadar olduğundan çok daha proaktif olması gerekmektedir. Bu kapsamda yasalara ve regülasyonlara uyum konusunda finansal servis sağlayıcılarını bilgilendirmelidir. Ayrıca bu kurumlar denetlenerek yükümlülüklerini yerine getiririp getirmedikleri kontrol edilmelidir.

Fintech Şirketlerinin Yükümlü Oldukları AML Düzenlemeleri

Yazımızda fintech sektörünün ve bu sektörde hizmet veren kuruluşların yüzleştiği bazı riskleri sizlere açıkladık. Finansal kuruluşun karşılaştığı risklerden birisi de finansal suçlardır. Finansal suçların özellikle yeni kurulmuş fintech şirketleri üzerinden gerçekleşme riski çok fazladır. Bu yüzden düzenleyiciler fintech şirketlerinin finansal suçları tespit etmesini ve engellemesini bekler.

Finansal suçlarla mücadele kapsamında yapılan çalışmalara “Anti-Money Laundering” denir. Düzenleyiciler tarafından yayınlanmış yerel ve global AML düzenlemeleri vardır. Bu düzenlemeler şirketlerin yükümlülüklerini göstermektedir. Fintech şirketleri de AML düzenlemelerine uyumlu olmak zorundadır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen Fintech şirketleri ağır para cezaları ile yüzleşmektedir.

Çözümümüz olan Sanction Scanner fintech şirketlerinin AML uyumluluk süreçlerine uçtan uca çözümler sağlamaktadır. Çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

--

--